Menu agresywnego kucharza. Jakie jedzenie wywołuje irytację?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Dieta kojarzona jest przede wszystkim z odchudzaniem. Niewiele osób wie, że spożywane jedzenie ma negatywny lub pozytywny wpływ na nastrój. Co najlepiej jeść, aby czuć się szczęśliwym?

Jaki wpływ na zdrowie psychiczne ma dieta?

Pod pojęciem diety kryje się znacznie więcej, niż tylko odchudzanie. Jest to codzienny sposób odżywiania i zwyczaje żywieniowe. Wszystko to ma ogromny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka.

Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza wielu niezbędnych dla organizmu mikro i makro elementów. Nieprawidłowa dieta ma negatywny wpływ na zdrowie:

  • fizyczne, wywołuje m.in.:
    • otyłość,
    • cukrzycę,
    • miażdżycę;
  • psychiczne.

Jelita, a zdrowie psychiczne

Zdrowie fizyczne i psychiczne jest ze sobą powiązane. Niewiele osób wie, że bakterie jelitowe mają ogromny wpływ na połączenia neurologiczne. Jelita z mózgiem połączone są nerwem błędnym, czyli błędnikiem ─ najdłuższym i największym nerwem w ludzkim organizmie.

Żółte baloniki z uśmiechami
(fot. Tim Mossholder, źródło: unsplash.com)

Ogromny wpływ na nastrój ma hormon serotonina. Osoby, które mają jego niedobór, cierpią na:

  • skłonność do agresji,
  • obniżony próg bólu,
  • lęki,
  • obsesje kompulsywne,
  • depresję.

Aż 95% serotoniny wytwarzane jest w jelitach. Dlatego to, co spożywamy, ma ogromne znaczenie dla zdrowia psychicznego.

Jaka żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie?

Bardzo negatywny wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne ma żywność przetworzona, z dużą ilością konserwantów i dodatków. Większość barwników dodawanych do słodyczy i napojów wykazuje działanie pobudzające i wywołujące m.in. agresję.  Barwnikami wpływającymi negatywnie na emocje są np.:

  • E102 (tartrazyna) dodawana m.in. do oranżady;
  • E110 (żółcień pomarańczowy) dodawany m.in. do gum do żucia, galaretki, żelek;
  • E122 (azorubina) czerwony barwnik, który można znaleźć m.in. w deserach mlecznych, budyniach, kisielach;
  • E211 (benzoesan sodu);
  • E220- E228 siarczany;
  • E261- glutaminian sodu;
Główki z klocków LEGO
(fot. Hello I’m Nik, źródło: unsplash.com)

Negatywny wpływ na zdrowie psychiczne ma również spożywanie zbyt dużej ilości cukru oraz jego pochodnych. Najbardziej szkodliwy dla zdrowia jest:

  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • E951 (aspartam),
  • E954 (sacharyna),
  • E950 (acesulfam).

Spożywanie produktów, które mają w składzie te sztuczne słodziki, prowadzi do dużych wahań insuliny we krwi i podniesienia poziomu neuroprzekaźników. Powoduje, to:

  • nadpobudliwość,
  • rozdrażnienie,
  • problemy z koncentracją.

„Polak głodny, to zły”─ czy to powiedzenie jest prawdziwe? 

Stare polskie przysłowie mówi, że „Polak głodny, to zły”. Jest w tym trochę prawdy. Zbyt niski poziom cukru we krwi powoduje kłótliwość i napady agresji. Gdy zaczyna spadać poziom cukru, to podwzgórze zaczyna produkować hormony leptynę i grelinę, które blokują hormon szczęścia (serotoninę).

Nadmiar mięsa powoduje agresję?

Surowe mięso
(fot. Kyle Mackie, źródło: unsplash.com)

Wśród wegetarian panuje teoria, że jedzenie mięsa w nadmiernych ilościach może skutkować zwiększoną skłonnością do agresji. Teoria ta jest w pewnym stopniu prawdziwa, ponieważ w mięsie, głównie czerwonym, znajdują się substancje, które przyczyniają się do zwiększenia poziomu testosteronu, który odpowiada m.in. za nadmierną agresję i tendencję do stosowania przemocy.

Fast foody wywołują agresję?

Brytyjski naukowiec Robert McCarrison przeprowadził badania, w których wykazał negatywny wpływ fast foodów na zachowanie. W swoim badaniu udowodnił, że szczury, które były karmione wyłącznie fast foodami, były bardziej agresywne od osobników karmionych normalnie.

Co należy jeść, aby być szczęśliwym?

Dieta szczęśliwych osób zawiera produkty bogate w tryptofan (aminokwas), który jest niezbędny do syntezy serotoniny. Produkty bogate w ten aminokwas to:

  • pieczywo pełnoziarniste;
  • ryby np. halibut;
  • nasiona dyni i słonecznika,
  • jaja,
  • awokado,
  • banany,
  • suszone daktyle.

Ogromy wpływ na nastrój ma również dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości wit. B6, którą można znaleźć w:

  • kaszy gryczanej,
  • mięsie (z indyka i wieprzowym),
  • papryce,
  • kiełkach,
  • szpinaku,
  • cytrusach,
  • grochu,
  • kapuście.

Spożywanie tylko dobrych tłuszczy

Bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego odgrywają kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy Omega-3. Dlatego należy je dostarczać organizmowi, jedząc:

  • orzechy,
  • migdały,
  • pestki dyni,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • nasiona lnu.
Ryby na pniu drzewa
(fot. Makenzie Cooper, źródło: unsplash.com)

Wit. D niezbędna dla ludzi szczęśliwych

Niedobór wit. D powoduje rozdrażnienie i apatię, dlatego zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym należy wprowadzić do jadłospisu:

  • ryby takie jak:
    • węgorz,
    • śledź,
    • tuńczyk,
    • makrela,
  • ser żółty,
  • tran.

Zdjęcie główne artykułu: fot. Julien L, źródło: unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

3 + dziesięć =